Pieteikties konsultācijai

Pakalpojums:

+371 29710098

Ziņa nosūtīta

Sākumlapa Blogs Kategorija: Saules paneļi

Kāpēc Jums nepieciešama pašam sava saules enerģijas sistēma?

Kāpēc Jums nepieciešama pašam sava saules enerģijas sistēma?

09. Jul. 2024

Parunāsim par naudu. 

Nezinu, vai esat vadītājs lielā, vidējā vai mazā uzņēmumā. Varbūt Jūs vadāt uzņēmumu, vadoties pēc analītikas un cipariem. Varbūt Jums svarīgākie ir cilvēki komandā vai mērķis, misija, ko Jūsu produkts dod pasaulei.

Taču skaidrs ir viens – lai Jūsu uzņēmums ne tikai izdzīvotu un augtu, ir vajadzīga nauda.

Vai ne?

Minēšu, ka neesat pirmo dienu vadības grožos un zināt, ka uzņēmumā papildus naudu var dabūt vairākos veidos. 

Viens – uz ko tiecas visi uzņēmumi. Palielināt pārdošanas rādītājus. Vairāk pirkumu, lielākus pirkumus.

Otrs – ko rūpīgākie vadītāji dara paralēli. Lai vairāk naudas ietu peļņā, optimizēt ikmēneša izmaksas. Tas nozīmē – automatizēt procesus, samazināt izdevumus un rēķinus.

Viens no rēķiniem, par kuru (par šo gan esmu 100% drošs) ik mēnesi jādomā arī Jūsu uzņēmumā, ir rēķins par elektrību. Vai taisnība?

Kā var nojaust, elektrības cenas lēkt zemāk negrasās. Un, ja Jūsu uzņēmums patērē daudz elektrības, tad Jūs, visticamāk, jau tagad maksājat diezgan iespaidīgu summu katru mēnesi. 

Lūk, šis ir galvenais iemesls, kāpēc Jums vajadzīga pašam sava saules enerģijas sistēma.

Saules enerģija izdevīgākā ir tad, kad tikko saražota – dienas laikā. Ja Jūsu uzņēmums saules saražotu elektrību patērē uzreiz, tā ir bezmaksas. 

Tas nozīmē – paņemiet savu elektrības patēriņa grafiku un apskatiet patēriņa datus no dienas saulainās daļas

Ja šī rēķina daļa izdzistu no Jūsu rēķiniem, ko tas izdarītu ar Jūsu peļņu? Ja Jums ir saules enerģijas sistēma, tas ir reāli. Vismaz uz 25-30 gadiem.

Protams, liekam visas kārtis galdā – sākumā vajag ieguldīt. Tas parasti rada jautājumus – vai un kā saules parks atmaksāsies.

Nerunāsim par to aplinkus, ķersimies pie reāliem skaitļiem. 

Lūk, divi piemēri ar uzkrātās peļņas plānotajiem rādītājiem vienam no biznesa klientiem, pēc saules sistēmas darbības gadiem:

gada-iegustama-summa-elektriba-simulacija-energrid

Šis klients savā saules enerģijas sistēmā ieguldīja aptuveni 500 000 EUR, lai segtu savu saulainās dienas daļas elektrības patēriņu.

Grafikā redzam, ka ieguldījums atmaksājas pēc 3 gadiem. Pēc tam, salīdzinot ar palikšanu pie esošā elektrības ieguves veida, klients iegūst vidēji 143 000 EUR gadā. 30 gadu laikā uzkrātā peļņa ir ap 3,8 milj. EUR.

Lūk, vēl viens klients, ar mazāku sistēmu:

saules-elektrostacija-atmaksas-laiks-4-gadi

Otram klientam bija daudz zemāks elektrības patēriņš, nekā pirmajam. Saules parkā viņš ieguldīja ap 55 000 EUR, un šis ieguldījums atmaksājās pēc 5 gadiem. Gadā klients vidēji ietaupa ap 8000 EUR, un visa parka darbības laikā savai organizācijai papildus iegūst ap 205 000 EUR. Tas ir – salīdzinot ar situāciju, kurā paliktu pie esošā elektrības ieguves veida.

Un šīs summas rēķinājām, neņemot vērā elektrības cenu pieaugumu cauri gadiem. 

Nav jābūt ģēnijam matemātikā, lai redzētu, ka šis atmaksājas ar uzviju. Saules enerģija ir kā augļu koks – vienreiz jāiegulda un jāuzstāda, taču nākotnē nes arvien vairāk augļu. 

Taču nauda ir viens.

Otrs iemesls, kāpēc pašam vajadzīga sava saules enerģijas sitēma – risku novēršana.

2025.gadā atvienojamies no BRELL energotīkla pilnībā. To, vai un kādi būs enerģijas pārrāvumi pārejas laikā, mēs nezinām. Kādas būs elektrības cenas – arī ne. Taču zinām, ka saules enerģija ļauj samazināt risku ļoti straujiem elektrības rēķinu kāpumiem vai elektrības zudumiem un, līdz ar to, piegādes, ražošanas pārrāvumiem.

Trešais – saules enerģijas potenciāls. Nupat atgriezos no Eiropā lielākās saules enerģijas izstādes, kur piedalījāmies kā vienīgais Latvijas uzņēmums.

energrid-intersolar-europe-2024-izstade-vacija

Ko es tur redzēju? Saules enerģijas nozarei Eiropā vēl joprojām ir potenciāls, interese milzīga. Saules enerģiju tur jau redz kā ikdienu. 

Turklāt nav taisnība mītam, ka šāda enerģija atmaksātos tikai Vidusjūras valstīs. Viena no vadošajām valstīm saules enerģijas risinājumu izbūvē ir Vācija, kura 2023. gadā ir dubultojusi uzstādītos saules enerģijas parkus. TOP 5 valstu vidū ir arī Nīdelande un Polija – valstis, kurās ir aptuveni tikpat daudz saules, kā Latvijā! 

Man, kā cilvēkam, kas katru dienu strādā ar saules enerģiju, ir skaidrs, ka tā ir nākotne.

Taču nesteigsimies. Lielas investīcijas ir jāapsver rūpīgi. Tāpēc gaidīšu Tevi tepat, Energrid blogā arī nākošās nedēļas, kad runāšu par to:

  • cik maksā saules parka uzstādīšana un 
  • kādi ir aktuālākie akumulācijas jeb enerģijas uzkrāšanas risinājumi biznesam.

Es ceru, ka šī informācija bija noderīga. Ja ir kādi jautājumi, sazinieties ar mani LinkedIn!

Mārcis Dzenis, pārdošanas vadītājs

P.S. Citi noderīgi resursi: